miercuri, 11 noiembrie 2015

O bila alba de la oamenii de afaceri baimareni pentru Consiliul Local si Primar

Noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Acest cod fiscal va modifica numeroase aspecte din actualul cod fiscal, cele mai importante fiind însa cele legate de:
- reducerea taxei pe valoarea adaugata, cota generala la 20%, însotita de o scadere a TVA la cota de 9% și pentru livrarea apei potabile si pentru irigații si cota de 5% pentru livrarile de carti, manuale, ziare, reviste, precum si pentru accesul la competitiile sportive, evenimentele culturale etc;
- cresterea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuintele detinute, cu majorari substantiale pentru locuintele folosite ca sedii pentru desfasurarea de activitati independente, si cresteri ceva mai mici de taxele pentru pentru constructiile nerezidentiale detinute de firme;
- extinderea tipurilor de venituri pentru care se datoreaza asigurari sociale, pensii sau contributii individuale la sanatate.

In timp ce stabilirea cotelor de TVA, de impozitare a microintreprinderilor si a PFA-urilor, sau cele de impozitare a dividendelor au ramas la îndemana guvernului, noul cod fiscal a lasat la latitudinea autoritatilor locale stabilirea nivelului de impozitare, între anumite limite, a cladirilor detinute de persoane fizice precum si a celor detinute de firme.

Cod Fiscal prevede ca, pentru anul 2016, persoana ce detine o locuinta în proprietate la data de 31 decembrie 2015, datoreaza pentru aceeasi cladire, un impozit, ce se calculeaza în functie de trei parametrii:
a) baza de impozitare aferenta unei suprafete de 1 metru patrat de constructie, la suma de 1.000 lei, conform art. 457 alin. (2) din Codul fiscal. Aceasta valoare este influentata de rangul localitatii si de vechimea constructiei. Indiferent de rangul localitatii si vechimea constructiei va avea loc o crestere de impozitare de cel putin 6,95%, numai prin majorarea valorii de referinta aferenta unui metru patrat de constructie. Aceasta majorare de impozit este obligatorie pentru proprietarul locuintei, chiar daca Primaria decide sa pastreze actuala cota de impunere.
b) procentele de impozitare pentru cladirile rezidentiale, care sunt intre 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabila într-un an fiind stabilita de Consiliul local.
(nota: Directiile de specialitate din cadrul autoritatii publice locale au posibilitatea sa aplice impozite cel putin duble).
c) impozitarea în functie de scopul folosintei respectivei locuinte. Daca în aceasta se desfasoara activitati economice, respectiv îsi are sediul o societate sau îsi desfasoara activitatea o persoana fizica ce practica o activitate independenta sau este sediul declarat pentru un PFA, întreprindere individuala sau asociatie familiala, impozitele stabilite de Primarie vor fo într-un procent cuprins între 0,2% si 1,3%, conform art. 458 alin. (1) din Codul fiscal.

Pentru persoanele juridice, noul cod fiscal prevede o cota a impozitului pe cladiri cuprinsa:
- între 0,08%-0,2% pentru cladirile rezidentiale;
- între 0,2-1,3% pentru cladirile nerezidentiale. In cazul cladirilor nerezidentiale folosite pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.
In cazul cladirilor cu destinatie mixta se face însumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu cel pentru suprafata folosita in scop nerezidential.

Consiliile locale au avut un termen de 60 de zile de la momentul publicării Codului fiscal (10 septembrie), pentru a stabili, prin intermediul unor hotărâri, nivelurile impozitelor si taxelor locale din 2016. Primariile au avut posibilitatea de a majorara impozitul cu pana la nivelul de 13 ori fata de nivelul actual. Atat persoanele fizice cat si persoanele juridice au asteptat sa vada decizia autoritatilor locale.

Vestea buna este ca in Baia Mare nivelul de impozitare a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale va fi printre cele mai mici din tara.
Potrivit unor informatii publicate pe site-ul avocanet, Baia Mare se situeaza in Top 10 localități cu cele mai mici impozite pentru clădirile rezidențiale si in Top 10 localități cu cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidențiale. Pentru cladirile nerezidentiale se va aplica cota minimă, de 0,2%.
Asta nu înseamna ca impozitele locale nu vor creste, deoarece asa cum am aratat mai devreme va creste baza de impozitare, dar suntem în topul localitatilor cu cea mai mica crestere.


E o veste buna pentru întreprinzatorii locali, si mai ales pentru baimarenii care doresc sa se lanseze in afaceri, deoarece atunci cand esti mic impozitele pe cladiri te afecteaza mult mai tare.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu